Drveni vlakovi i drvene igračke su dugotrajne

Danas možemo birati između jako velikog broja igračaka. Često nam je teško uopće smisliti što pokloniti djetetu, koje igračke su prigodne za određenu dob i zašto bismo kupili djetetu ovakvu ili onakvu igračku? Drveni vlakovi su odlične igračke za djecu, koje će ih držati zaokupljenima dugo vremena. Prednost je što su svevremenske i dugotrajne, te se mogu prenositi s generacije na generaciju.

Izbor igrački za djecu

Preveliki izbor je jedan od najvećih problema današnjice. Polako zaboravljamo kako nisu sve igračke jednake i kako je bitno da se dobro osvrnemo na kvalitetu i toksičnost stvari koje kupujemo svojoj djeci. Kad dijete ima dovoljno godina i kad su motoričke sposobnosti dovoljno visoke da se dijete igra samostalno, najbolje je kupiti one igračke koje su „nepoderive“ i koje „rastu s njima“ – nisu namijenjene samo za određenu dob.

U nastavku donosimo odgovore na pitanja:

  • Zašto biste kupili drvene igračke?
  • Kako da ih održavate?
  • Zašto su vlakovi igračke super ideja?
  • Zašto drveni vlakovi? 

Zašto kupiti drvene vlakove?

Danas su najjeftinije igračke one od plastike i umjetnih polimera. One su dovoljno lagane da se nose svugdje, ali su isto tako:

  • toksične
  • poderive
  • niske kvalitete

Zašto biste stalno kreirali otpad kupujući i bacajući igračke? Drvo je idealno za kreiranje igrački s obzirom na to da je kvalitetan materijal koji drugo traje, a ipak ga možete nositi okolo i uvijek se može popraviti. Za razliku od plastike, tu nema pukotina. Za razliku od metalnih i limenih igračaka, nema udubina i ogrebotina.

Drveni vlakovi

Drveni vlakovi su odlična ideja za kupovinu igračke, isto kao i sva ostala drvena vozila. Taj tip igračke, onaj koji se miče i kreće, jako je dobar za dječju motoriku. S obzirom na to da se može povezati sa stvarnim iskustvom, djeci je dulje zanimljiv taj model. Vrlo je lako povezati stvarne životne probleme kao prenošenje tereta i putnika s igrom, što djeci daje zadatak i stvara im osjećaj odgovornosti.

Ono što je najbolje kod igre s vlakovima je to što drveni vlakovi imaju svoje tračnice, za razliku od drugih vozila. Spajanjem tračnica kreirate prostor za igru i vježbate oblike! Na istim tračnicama nakon toga vozite vlakove i razlikujete njihove vrste.

Drveni vlakovi kao idealna igračka

Drveni vlakovi se mogu voziti u krug, na ravnim tračnicama, ali i na mostovima. Zbog toga je poželjno da osim vlakića djetetu kupite i drvene tračnice. Dijete tad može kreirati cijelo malo selo u kojem se vlak vozi, što znači da će se igrati dulje s igračkom.

YouTube video

Upoznajemo vlakove s raznim dekoracijama, kao recimo slovima, što je jako dobra izlika za učenje abecede. Postoje i stanice za vlakove, vijadukti, božićni vlakovi, dizalice, tuneli, ali i koferčići u koje možete spremiti ove vlakiće. 

Imajte na umu da su drvene igračke nešto teže od plastičnih te da mogu biti problem kod malene djece koja još imaju nagone udaranje i vole brze pokrete. Morate procijeniti da li je vaše dijete naučeno tako igranja ili ne.

Drvene igračke općenito

Koliko god su one odlična stvar, drvene igračke zahtijevaju malo drugačiju pažnju, no plastične ili limene. Ne nužno kompliciraniju, samo drugačiju. Drvene igračke se mogu koristiti svugdje, ali ne smiju biti uronjene u vodu. Ako pričamo o dugim intervalima, ne smiju biti ni izložene sunčevim zrakama kroz dulje vrijeme.

Ako je igračka konstantno izložena kiši i vlazi, ona trune. Zato se preporučuje da drvene igračke koristite unutar kućanstva te eventualno u parkovima s pijeskom i kamenjem. Ovisno o tome je li igračka polirana, može biti i na travi. Ako nije, izbjegavajte to jer se iz pora drveta teško čisti blato i prljavštine koje su mokre.

Drvene igračke čiste se dosta jednostavno. Prvo je pravilo to da ne uranjate igračku u nikakvu tekućinu čak ni dok ju čistite. Najbolje je napuniti neku bočicu s vrhom koji raspršuje vodu te dodati u tu vodu malo blagog sapuna i octa. Igračku samo kratko nasprejate i onda ju prebrišete suhom krpom.

Ako ju sušite u prirodi, sušite ju u hladu jer može doći do pucanja boje i izbljeđivanja na nekim dijelovima. Ako se dogodi neka šteta, drvene igračke se lako mogu prefarbati i ispolirati. Može se i zalijepiti neki dio ako se odvoji, a to možete kod bilo kojeg stolara koji radi i s manjim predmetima. Ako se osjećate kreativno, možete i kod kuće!

Članci iz iste kategorije: