Djećje sobe predstavljaju sigurni kutak za male i velike

Uređivanje djećje sobe u kojoj će vaši najmlađi provesti djetinjstvo trebalo bi biti prioritet: ovo je prostorija u kojoj se dijete mora osjećati ugodno i koja mora biti pomno osmišljena kako bi istovremeno bila praktična, ali i potaknula zaigranost i kreativnost.

Djećje sobe za dječake
Djećje sobe u kojoj če vaše dijete uživati

Planirajte unaprijed

Tijekom dizajniranja djećje sobe važno je razmišljati unaprijed: soba mora biti primjerena i nakon par godina, kako bi se smanjili troškovi eventualnog preuređenja kada dijete uđe u tinejdžerske godine. Dizajn treba biti:

  • klasičan, 
  • bezvremenski, 
  • s neutralnim bojama. 

Ipak, monotoniju je potrebno razbiti ukrasima, akcentnim zidom, tapetama i drugim obojenim elementima koji se lako mogu ukloniti ako vise ne pristaju djetetu. 

Naravno, važno je uklopiti djetetove interese: ako je dijete posebno zainteresirano za kreativan rad, potrebno je fokusirati se na to da stol bude jednostavan za korištenje tijekom slikanja, modeliranja i slično. Ako je dijete zainteresirano za igrice, posebnu pažnju važno je pridodati stolu s računalom, kako bi dijete imalo kutak u kojemu se može posvetiti svojim najdražim hobijima. 

Najbolji odabir za uređenje djećje sobe je onaj najjednostavniji: kod mlađe djece minimalizam je uvijek najpraktičnija opcija. Potrebno je skloniti nepotrebne igračke i osloboditi prostor za nesmetano kretanje i istraživanje.

Kako dijete odrasta potrebno mu je dati sve veću i veću slobodu tijekom uređenja: tinejdžeri imaju svoj osobni stil i soba u njihovoj najdražoj boji učinit će prostor mnogo ugodnijim.

Uređenje sobe za adolescente

Kod starije djece primijetit ćete potrebu za mijenjanjem namještaja. Osim što je dijete preraslo stol, krevet i slično, moramo uzeti u obzir i da djeca u svojoj mlađoj dobi nisu najopreznija u baratanju sa stvarima, te je namještaj često oštećen. Ne smijemo zaboraviti i da što je dijete starije to mu je potreban veći prostor: upravo zato većina dizajnera preporučuje namještaj s ugrađenim spremištem.

YouTube video
Kako smo uredili modernu teen sobu

Danas je lagano pronaći brojne krevete, kutije i taburee koji se mogu koristiti za pohranu knjiga, posteljine i drugih potrepština. Ako je soba velikih dimenzija, svejedno preporučujemo da iskoristite ovakvu pohranu, jer će vam ona omogućiti da dodajete nove elemente poput ogledala ili fotelja koje bi vaše dijete moglo zaželjeti.

Ono na čemu se u nipošto ne treba štedjeti jest krevet i radni stol za djećje sobe. Dijete provodi velik dio vremena u krevetu te on znatno utječe na kvalitetu sna koja je važna u njegovom rastu i razvoju. Radni stol također ima vitalnu ulogu u djetetovom životu. Dakle, važno je osigurati dobro, prirodno osvjetljenje i ergonomski stolac kako bi svakodnevni školski zadaci bili znatno lakši!

Članci iz iste kategorije: