Dječji bicikli vode vašeg mališana u nove avanture

Prvi dječji bicikl za mnoge je mališane prvi korak u svijet odraslih, koji otvara vrata velikoj slobodi, ali i odgovornosti. Ipak, odabir pravog dječjeg bicikla za mališana početnika može biti komplicirana odluka. S jedne strane, važno je nabaviti dobar model prave veličine, dok je s druge stane njegova kupnja također veliko ulaganje pa postoji realna šansa da će vaš mališan svoj prvi bicikl brzo prerasti. 

Upravo radi toga, uvijek se važno posavjetovati sa znalcima oko toga kakav model nabaviti te što morate imati na umu kod kupnje dječjeg bicikla, ali i sve popratne opreme koja vam treba uz njega.

Vožnja na dva kotača od malih nogu

Otkada dijete prohoda, ono teoretski može voziti neku vrstu dječjeg bicikla. Preporuka je da svog malog biciklista na dječji bicikl naviknete što je prije moguće, bilo u obliku guralice za djecu ili neke druge vrste. Ipak, prvi pravi dječji bicikli namijenjeni su za vašeg mališana tek kada naraste barem do visine od 100 centimetara, što znači da ih možete nabaviti najranije oko treće godine.

Guralice za djecu
Drvene guralice za djecu Trybike – natur boja

Imajte na umu kako dječji bicikli za tako malu djecu moraju biti napravljeni od lakših materijala – u slučaju nezgode ili pada, dijete mora biti u stanju ga maknuti sa sebe. Upravo radi toga, prvi dječji bicikli često su napravljeni od materijala poput plastike, koji možda nisu toliko otporni, no nude jednostavnije kretanje manjem djetetu.

Pročitajte također: Terme za djecu u kojima će vaši najmlađi uživati

Sigurnost na prvom mjestu

Kod odabira prvog dječjeg bicikla također je važno na umu imati i sigurnost. Odlučite li se za guralice za djecu ili pak pravi model, veoma je važno da imate dobru sigurnosnu opremu. Prije svega, dobro je imati odjeću s reflektivnim oznakama koje će vožnju po mraku učiniti sigurnijom. 

Dječji bicikli Woom 3 - 14-colski - žuti
Dječji bicikli Woom 3 – 14-colski – žuti

Također, za neiskusne vozače dobro je nabaviti i štitnike za laktove i koljena, koji mogu spriječiti ozljede prilikom pada. Bez kacige mladi vozač ne bi se smio uključiti u promet. Imate na umu da uz dijete na dječjem biciklu uvijek mora biti i odrasla osoba – bilo na drugom biciklu ili pak kao pješak, koja će nadzirati sigurnost i vožnju djeteta.

Odaberite pravilnu veličinu bicikla

Kod kupnje dječjeg bicikla, ili guralice za djecu, veoma je važno da odaberete pravilnu veličinu. Djeca su često neiskusni vozači, pa im je maksimalno potrebno olakšati navikavanje i učenje vožnje. Najbolji savjet jest da svog mališana povedete sa sobom u kupnju te da za savjet kod kupnje upitate i trgovca u dućanu.

YouTube video
VIDEO: Kako odabrati bicikl odgovarajuće veličine

Posavjetovati se također možete i na internetu, forumima i sličnim stranicama. Kada ste u trgovini, dajte djetetu da isproba odabrani model ili dječju guralicu. Kod dječjeg bicikla pravilo je da kada dijete sjedne na sjedalo, ono bi moralo vršcima obaju stopala moći doseći tlo. Provjerite također može li se bicikl dodatno prilagoditi – mnogi modeli nude mogućnost prilagodbe visine sjedala i volana.

Sitnice za mladog biciklista

Jednom kada ste odabrali prvi dječji bicikl, veoma je važno i da ga prilagodite željama djeteta, ali i provjerite ima li on svu sigurnosnu opremu. Provjerite nalaze li se na kotačima žute te  na prednjoj i stražnjoj strani bijele i crvene mačje oči te svjetla za vožnju po mraku. S obzirom da su zakonom propisane samo boje opreme, sve ove dijelove možete i mijenjati prema željama mališana. 

Provjerite također ima li model dodatke poput:

  •  prednje košare
  •  stražnjeg nosača

Iako se nekome možda čine kao beznačjani dodaci, oni će mladom biciklistu dati dodatan prostor za stvari kada se otisne u nove biciklističke avanture. Na kraju, uvijek je dobro uložiti i u simpatičnu trubu ili zvono, kako bi vožnja bila još sigurnija.

Guralice za djecu

Imate li budućeg biciklista koji je mlađi od tri godine i niži od 100 centimetara, onda klasičan dječji bicikl nije najbolja opcija za vas. Ipak, u upoznavanje sa svijetom biciklizma svejedno možete krenuti i u tako ranoj dobi. Sve što vam trebaju su guralice za djecu. To je dječje prijevozno sredstvo koje nema središnji mehanizam s pedalama, već se dijete na njemu vozi odgurivanjem. 

Osim što pružaju mnoštvo zabave za mališane, guralice za djecu pomoći će djetetu da nauči održavati ravnotežu i lakše se privikne na pravi bicikl. To u većini slučajeva znači da ćete moći preskočiti fazu vožnje s pomoćnim kotačima, a učenje vožnje dječjeg bicikla proći će bezbolnije i s manje padova. Stoga, dječje guralice odlično su prvo vozilo za vašeg mališana.

Članci iz iste kategorije: